20
JAN
2014

Probiotikumok és jótéteményeik

Posted By :
Comments : Off

A probiotikumok azok a humánbarát bélbaktériumok, amelyek jótékony hatást gyakorolnak a gazdaszervezet egészségi állapotára. A probiotikum egyik legfontosabb funkciója, hogy képesek fenntartani az emésztőrendszer flórájának optimális egyensúlyát, azáltal, hogy kiszorítja a kórokozókat, és meggátolja szaporodásukat. A jótékony baktériumok alapvetően részei az egészséges emésztőrendszernek, és nemcsak a bélflóránkra, de egész szervezetünkre kedvező hatást gyakorolnak.

Milyen pozitív hatással járhat a probiotikumok szedése?

Jelen tudásunk szerint a probiotikumok használata több mint 100 elismert pozitív egészségügyi hatással jár. Kedvező hatásuk elsősorban a bélben érvényesül, ugyanis elszaporodásukkal megakadályozzák a patogén baktériumok megkötődését a bélfalon, ezáltal kiválóan alkalmasak hasmenéssel, és székrekedéssel járó betegségek kezelésére és megelőzésére. Az immunrendszerre gyakorolt befolyásuk a másik olyan kiemelkedő terület, ahol alkalmazásuk evidenciákkal alátámasztott.  Az immunrendszerre kifejtet hatásukon keresztül csökkentik a légúti fertőzések gyakoriságát, ezenfelül tudományos vizsgálatok igazolják a probiotikumok pozitív szerepét az allergia megelőzésében, és kezelésében. Nézze meg Dr. Polgár Marianne (gasztróenterológus, csecsemő és gyermekgyógyász szakorvos nyilatkozatát, és tudjon meg többet a probiotikumok jótéteményeiről.

 

 

Milyen formában érdemes probiotikumot szedni?

Probiotikus baktériumok számos élelmiszerben jelen vannak, amik fogyasztása nem csak ízletes, de egészséges is. A probiotikus élelmiszer megnevezés elnyerése érdekében, a csiraszámnak el kell érnie a 108/g értéket. Ezen élelmiszerek piacát hazánkban a tejtermékek uralják, például a joghurtok, kefir, aludttej, túrókészítmények, de ezen kívül sok más termék is lehet probiotikus.

A legnagyobb különbség az étrend-kiegészítők, és a probiotikus élelmiszerek között a baktériumok életképességében, és csíraszámban mutatkozik meg. Ezen élelmiszerekben a jótékony baktériumok még hűtőtárolás esetén is pusztulnak. A pusztulása aránya az első két hétben akár 50-70%-ot is elérhet, majd ezt követően a folyamat lassul. A megfelelő csomagolással ellátott probiotikum étrend-kiegészítő készítményekben a baktériumok hosszú idegig, akár 1-2 évig is, nagy arányban (4/5 részben) életképesek maradnak. Bármelyik megoldás is választjuk, hatékony lehet, de ha gyorsan nagy mennyiségű probiotikumot szeretnék bevenni a szervezetükben, érdemesebb kapszula, tabletta, vagy oldat formájában tenni mindezt.

Forrás:

www.probiotikus-probiotikumok.hu

 

A szerzőről