A probiotikumok és az immunrendszer
Az immunrendszer 70%-a bélrendszerben található
A probiotikumok a bélnyálkahártya felszínét bevonva alkotnak összefüggő
védőgátat a kórokozókkal szemben, ezenfelül hozzájárulnak az
immunrendszer optimális működésének fenntartásához
és az immunsejtek aktivitásának fokozásához.
Tovább >>>
Bizonyított tény, hogy a probiotikus baktériumok számos vitamin termeléséért felelősek, mint például az A vitamin, B vitamin ,vagy K vitamin.
Továbbá a probiotikumok javítják az emészthetőséget és a biológiai hasznosíthatóságot.
A probiotikumok és a vitamintermelés
A probiotikumok a K vitamin szükséglet kb. 50%-át fedezhetik
Tovább >>>
A probiotikumok és fertőző hasmenés
Probiotikumok alkalmazása 60%-kal csökkentheti

Probiotikumok alkalmazásával a bélcsatornán megtelepedett
jótékony baktériumok megelőzhetik és lerövidíthetik az olyan
kórokozók által okozott betegségek kialakulását és lefolyását,
mint a Helciobacter, Salmonella, E.coli, vagy Rota vírus

Tovább >>>
a hasmenéses esetek számát.
Probiotikumok és a laktóz intolerancia
A probiotikumok a laktóz intolerancia
A probiotikus készítmények alkalmazása csökkentheti a tejcukor
érzékenység tüneteit azáltal, hogy módosítja a mikroorganizmusok
anyagcsere-folyamatit a vastagbélben. Továbbá a probiotikus baktériumtörzsek
tejcukorbontásra is képesek, az általuk termelt enzimeknek köszönhetően.
Tovább >>>
gyakoriságát 80%-kal csökkentheti
A probiotikumok természetes antibiotikus vegyületet termelnek
Probiotikumok a 21. század antibiotikumai
A probiotikus baktériumok által termelt antibiotikus vegyületek gátolják a kórokozók szaporodását, és képesek elpusztítani is a patogéneket. Ha a kórokozók ellenállóvá vállnak a vegyülettel szemben, akkor a probiotikumok képesek a vegyületek összetételét rugalmasan megváltoztatni.
Tovább >>>

Probiotikumok
betegségek esetén

Az antibiotikumok nemcsak a káros, hanem a jótékony baktériumokat is elpusztítják. Ilyenkor nagyon fontosak a probiotikumok alkalmazása, mert képesek visszapótolni ezeket.
Bővebben

Probiotikumok már
csecsemőkorban?

A probiotikumok csecsemőknél történő alkalmazása ajánlott a kólika gyakoriságának csökkentésére, a súlygyarapodás fokozására, az immunrendszer erősítésére egyaránt
Bővebben

Probiotikumok a
hasmenés ellen

A probiotikumok célzottan befolyásolják a bélflóra spektrumát, így alkalmasak a fertőző hasmenés, antibiotikum okozta hasmenés, és az akut hasmenés kezelésére, megelőzésére.
Bővebben

Probiotikus készítmény
vagy joghurt?

Probiotikus élelmiszereknél a gyártást követő 2 hétben a jótékony baktériumok 70 %-a is elpusztulhat, szemben a minőségi probiotikus készítmények garantált csíraszámával.
Bővebben

19 megdöbbentõ tény a probiotikumokról

Kíváncsi, mire képesek a probiotikumok? Milyen jótéteményeik ismertek? Ismerje meg a tényeket!


probiotikus -  probiotikum_belso
13

A probiotikumok könnyen elpusztíthatják az antibiotikumnak ellenálló baktériumokat

A probiotikumok és a patogén baktériumok évmilliárdok óta harcolnak egymással. Az egészséges emberi szervezet tökéletes környezetet teremt erre a harcra. Az a tény, hogy az emberiség képes volt a túlélésre az antibiotikum feltalálása előtti időszakban, bizonyíték a probiotikumok rendkívüli hatékonyságára.

 


probiotikus -  probiotikum_belso
14

A probiotikumok és az immunrendszer

Az immunrendszer körülbelül 70%-a a bélrendszerben található, ezzel indokolható, hogy a bélrendszer folyamatai, így a bélflóra összetétele fontos az immunrendszer optimális működésének fenntartásában. A probiotikumok képesek stimulálni a fontos immunsejtek aktivitását, T-sejtektől a makrofágokig. Ezen felül igazolták, hogy bizonyos probiotikus készítmények baktériumtörzsei képesek gyulladáscsökkentő anyagokat termelni, vagy fokozni azok gyarapodását. Jelenlegi tapasztalatok szerint, a probiotikumok az immunválasz valamennyi szakaszára pozitív hatással vannak.


probiotikus -  probiotikum_belso
15

Probiotikumok jelenléte élelmiszerekben

Probiotikus baktériumok számos élelmiszerben is jelen vannak, melyek fogyasztása nemcsak ízletes, de egészséges is. A probiotikus élelmiszerek piacát hazánkban a tejtermékek uralják. A probiotikus élelmiszer megnevezés elnyerése érdekében a csíraszámnak el kell érnie a 108/g értéket. Ilyen tejtermékek lehetnek például a joghurtok, kefir, aludttej, túrókészítmények, de ezen kívül sok más termék is lehet probiotikus.

A legnagyobb különbség az étrend-kiegészítők és a probiotikus élelmiszerek között a baktériumok életképességében mutatkozik meg. Ezen élelmiszerekben a probiotikumok még hűtőtárolás esetén is pusztulnak. A pusztulás aránya az első két hétben akár 50-70%-ot is elérhet, majd ezt követően a folyamat lassul. A megfelelő csomagolással ellátott probiotikus étrend-kiegészítő készítményekben a baktériumok hosszú idegig, akár 1-2 évig is nagy arányban (4/5 részben) életképesek maradnak.


probiotikus -  probiotikum_belso
16

Probiotikumok csökkenthetik a laktóz intolerancia tüneteit és kialakulásának kockázatát

Alaktóz intolerancia, vagy tejcukor érzékenységről akkor beszélünk, ha a laktáz enzim hiánya vagy csökkent termelődése következtében a tejcukrot nem képes a szervezet megemészteni, így egy része lebontatlanul kerül tovább a vékonybélből. Ennek következtében hasfájás, puffadás, esetleg hasmenés tünetei jelentkeznek.
A laktóz intolerancia veszélyei:
A tejcukor érzékenység a kellemetlen tüneteken felül (hasmenés, puffadás, fokozott gázképzés) komolyabb egészségügyi veszélyeket is magában rejt. A tej és a tejtermékek a csontok megfelelő fejlődéséhez szükséges, kalcium, foszfor és D-vitamin legfontosabb forrásai, így a tejtermék mentes étkezés hozzájárul a csontritkulás kialakulásához. Ezen kívül egyes bélbaktériumok az emésztetlen laktóz lebontása által erős savak keletkeznek, ami irritálja a vastagbelet.
Számos tanulmány számol be a probiotikumok laktóz intoleranciára kifejtett pozitív hatásáról. A probiotikus készítményekben megtalálható törzsek olyan nagy mennyiségű béta galaktozidázt termelnek, amely a tejcukor érzékenység gyakoriságát mintegy 80%-kal csökkenti.

12345