A probiotikumok és az immunrendszer
Az immunrendszer 70%-a bélrendszerben található
A probiotikumok a bélnyálkahártya felszínét bevonva alkotnak összefüggő
védőgátat a kórokozókkal szemben, ezenfelül hozzájárulnak az
immunrendszer optimális működésének fenntartásához
és az immunsejtek aktivitásának fokozásához.
Tovább >>>
Bizonyított tény, hogy a probiotikus baktériumok számos vitamin termeléséért felelősek, mint például az A vitamin, B vitamin ,vagy K vitamin.
Továbbá a probiotikumok javítják az emészthetőséget és a biológiai hasznosíthatóságot.
A probiotikumok és a vitamintermelés
A probiotikumok a K vitamin szükséglet kb. 50%-át fedezhetik
Tovább >>>
A probiotikumok és fertőző hasmenés
Probiotikumok alkalmazása 60%-kal csökkentheti

Probiotikumok alkalmazásával a bélcsatornán megtelepedett
jótékony baktériumok megelőzhetik és lerövidíthetik az olyan
kórokozók által okozott betegségek kialakulását és lefolyását,
mint a Helciobacter, Salmonella, E.coli, vagy Rota vírus

Tovább >>>
a hasmenéses esetek számát.
Probiotikumok és a laktóz intolerancia
A probiotikumok a laktóz intolerancia
A probiotikus készítmények alkalmazása csökkentheti a tejcukor
érzékenység tüneteit azáltal, hogy módosítja a mikroorganizmusok
anyagcsere-folyamatit a vastagbélben. Továbbá a probiotikus baktériumtörzsek
tejcukorbontásra is képesek, az általuk termelt enzimeknek köszönhetően.
Tovább >>>
gyakoriságát 80%-kal csökkentheti
A probiotikumok természetes antibiotikus vegyületet termelnek
Probiotikumok a 21. század antibiotikumai
A probiotikus baktériumok által termelt antibiotikus vegyületek gátolják a kórokozók szaporodását, és képesek elpusztítani is a patogéneket. Ha a kórokozók ellenállóvá vállnak a vegyülettel szemben, akkor a probiotikumok képesek a vegyületek összetételét rugalmasan megváltoztatni.
Tovább >>>

Probiotikumok
betegségek esetén

Az antibiotikumok nemcsak a káros, hanem a jótékony baktériumokat is elpusztítják. Ilyenkor nagyon fontosak a probiotikumok alkalmazása, mert képesek visszapótolni ezeket.
Bővebben

Probiotikumok már
csecsemőkorban?

A probiotikumok csecsemőknél történő alkalmazása ajánlott a kólika gyakoriságának csökkentésére, a súlygyarapodás fokozására, az immunrendszer erősítésére egyaránt
Bővebben

Probiotikumok a
hasmenés ellenn

A probiotikumok célzottan befolyásolják a bélflóra spektrumát, így alkalmasak a fertőző hasmenés, antibiotikum okozta hasmenés, és az akut hasmenés kezelésére, megelőzésére.
Bővebben

Probiotikus készítmény
vagy joghurt?

Probiotikus élelmiszereknél a gyártást követő 2 hétben a jótékony baktériumok 70 %-a is elpusztulhat, szemben a minőségi probiotikus készítmények garantált csíraszámával.
Bővebben

19 megdöbbentõ tény a probiotikumokról

Kíváncsi, mire képesek a probiotikumok? Milyen jótéteményeik ismertek? Ismerje meg a tényeket!


probiotikus -  probiotikum_belso
9

Probiotikumok a hasmenés, megfázás és rák ellen

Számos klinikai kutatás igazolta, hogy a bélflórában a probiotikus baktériumok képesek megakadályozni a kártékony baktériumok elszaporodását és méreganyag termelését, ezen keresztül pedig szerepük van a vírusos és bakteriális hasmenés kezelésében és megelőzésében egyaránt.

A fertőző hasmenés mellett -tanulmányok ígéretes eredményeket mutatattak be- a probiotikumok megfázásra, és influenzára gyakorolt pozitív hatásáról. Egy új vizsgálatban száz, 2 és 5 év közötti kisgyermek 6 hónapon keresztül kapott Lactobacillus acidophilus baktériumot tartalmazó probiotikus készítményt. A kutatás arról számolt be, hogy azok a gyermekek, akik probiotikus készítményt kaptak, sokkal kisebb arányban betegedtek meg megfázástól, influenzától, mint az a csoport, akik placebót kaptak.

Meglepetésként érhet minket, hogy a tumorkutatás során a szakértők megállapították a probiotikumok megelőző szerepét a rák kialakulásával kapcsolatban. Vizsgálatok szerint (Hattakka et. al. 2008) a probiotikumok stimulálják az antikarcinogén vegyületek termelődését, ezáltal csökkenthetik a tumor kialakulás kockázatát, bár erre vonatkozó egyértelmű bizonyítékok még nem állnak rendelkezésre.


probiotikus -  probiotikum_belso
10

A probiotikumok a 21. század antibiotikumai

A 21. század probiotikus készítményei méltó ellenfelei a hagyományos gyógyszerkészítményeknek, különösen azoknak, amelyek betegségek megelőzésére szolgálnak. Dr. Smirnov kijelentését, miszerint a probiotikum a 21. század antibiotikuma lesz, azzal indokolta, hogy a probiotikumok hatékony és széleskörű orvosi felhasználása forradalmasítani fogja a betegségek megelőzéséről és kezeléséről alkotott nézeteket.

 


probiotikus -  probiotikum_belso
11

A probiotikumok és az általuk termelt antibiotikus vegyületek

Casey Adams a probiotikumok szerepéről írt könyvében (Probiotics, Protection Againts Infection) elmondja, hogy a probiotikumok számos természetes antibiotikumot termelnek abból a célból, hogy csökkentsék a patogén baktériumok populációját.

Továbbá a probiotikus készítmények jótékony baktériumai olyan összetételben állítják elő ezeket az antibiotikus anyagokat, amelyek nemcsak a káros baktériumok szaporodását gátolják, de képesek elpusztítani is őket. A probiotikumok másik fontos tulajdonsága, hogy ha a kórokozók rezisztensé válnak az általuk termelt vegyületekkel szemben, akkor a probiotikumok új stratégiát választanak, új összetételű, hatékonyabb vegyületeket állítanak elő. Ez a tulajdonságuk nagy előny a szájon át szedhető hagyományos antibiotikumokkal szemben, amiket időről időre meg kell újítanunk, ahogy a kórokozók ellenállóak lesznek velük szemben.


probiotikus -  probiotikum_belso
12

Az antibiotikumok súlyos csapást mérnek a probiotikus baktériumokra, így az  immunrendszerre is

Köztudott, hogy az antibiotikumok nagyon hasznosak, mivel képesek elpusztítani a szervezet számára káros kórokozókat. Azonban az kevésbé köztudott, hogy az antibiotikumok kiírtják a jótékony baktériumokat is a bélflóránkból. Ahogy a probiotikumok kipusztulnak, a kórokozóknak, gombáknak, és egyéb parazitáknak kiváló lehetősége adódik, hogy betöltsék az ökológiai űrt. Továbbá az antibiotikum hatására ezen kórokozók rezisztensé válhatnak, így később ugyanezek a gyógyszerek már nem hatásosak.

12345