A probiotikumok és az immunrendszer
Az immunrendszer 70%-a bélrendszerben található
A probiotikumok a bélnyálkahártya felszínét bevonva alkotnak összefüggő
védőgátat a kórokozókkal szemben, ezenfelül hozzájárulnak az
immunrendszer optimális működésének fenntartásához
és az immunsejtek aktivitásának fokozásához.
Tovább >>>
Bizonyított tény, hogy a probiotikus baktériumok számos vitamin termeléséért felelősek, mint például az A vitamin, B vitamin ,vagy K vitamin.
Továbbá a probiotikumok javítják az emészthetőséget és a biológiai hasznosíthatóságot.
A probiotikumok és a vitamintermelés
A probiotikumok a K vitamin szükséglet kb. 50%-át fedezhetik
Tovább >>>
A probiotikumok és fertőző hasmenés
Probiotikumok alkalmazása 60%-kal csökkentheti

Probiotikumok alkalmazásával a bélcsatornán megtelepedett
jótékony baktériumok megelőzhetik és lerövidíthetik az olyan
kórokozók által okozott betegségek kialakulását és lefolyását,
mint a Helciobacter, Salmonella, E.coli, vagy Rota vírus

Tovább >>>
a hasmenéses esetek számát.
Probiotikumok és a laktóz intolerancia
A probiotikumok a laktóz intolerancia
A probiotikus készítmények alkalmazása csökkentheti a tejcukor
érzékenység tüneteit azáltal, hogy módosítja a mikroorganizmusok
anyagcsere-folyamatit a vastagbélben. Továbbá a probiotikus baktériumtörzsek
tejcukorbontásra is képesek, az általuk termelt enzimeknek köszönhetően.
Tovább >>>
gyakoriságát 80%-kal csökkentheti
A probiotikumok természetes antibiotikus vegyületet termelnek
Probiotikumok a 21. század antibiotikumai
A probiotikus baktériumok által termelt antibiotikus vegyületek gátolják a kórokozók szaporodását, és képesek elpusztítani is a patogéneket. Ha a kórokozók ellenállóvá vállnak a vegyülettel szemben, akkor a probiotikumok képesek a vegyületek összetételét rugalmasan megváltoztatni.
Tovább >>>

Probiotikumok
betegségek esetén

Az antibiotikumok nemcsak a káros, hanem a jótékony baktériumokat is elpusztítják. Ilyenkor nagyon fontosak a probiotikumok alkalmazása, mert képesek visszapótolni ezeket.
Bővebben

Probiotikumok már
csecsemőkorban?

A probiotikumok csecsemőknél történő alkalmazása ajánlott a kólika gyakoriságának csökkentésére, a súlygyarapodás fokozására, az immunrendszer erősítésére egyaránt
Bővebben

Probiotikumok a
hasmenés ellen

A probiotikumok célzottan befolyásolják a bélflóra spektrumát, így alkalmasak a fertőző hasmenés, antibiotikum okozta hasmenés, és az akut hasmenés kezelésére, megelőzésére.
Bővebben

Probiotikus készítmény
vagy joghurt?

Probiotikus élelmiszereknél a gyártást követő 2 hétben a jótékony baktériumok 70 %-a is elpusztulhat, szemben a minőségi probiotikus készítmények garantált csíraszámával.
Bővebben

19 megdöbbentõ tény a probiotikumokról

Kíváncsi, mire képesek a probiotikumok? Milyen jótéteményeik ismertek? Ismerje meg a tényeket!


probiotikus -  probiotikum_belso
5

A féregnyúlvány inkubálja a probiotikus baktériumokat

A múltban úgy vélték, hogy a féregnyúlvány teljesen felesleges, és nem tölt be hasznos funkciót az emberi szervezetben, sőt a féregnyúlvány gyulladásos megbetegedése esetén akár a szervet is eltávolíthatják. 2007-ben a Duke Egyetem vizsgálata felfedte, hogy a féregnyúlvány igenis hasznos szervezetünk számára. Kutatás során megfigyelték, hogy amikor a kórokozók megtámadják szervezetünket, akkor a féregnyúlvány probiotikus baktériumokat bocsájt ki, amik képesek ellensúlyozni a betolakodók támadását.

 


probiotikus -   probiotikum_belso
6

A természetes szülés és az első adag probiotikus baktériumok

A születés pillanatáig a bélrendszer még steril, azaz nem alakul ki bélflóra. A természetes szülés esetén a csecsemők először a szülőcsatornán áthaladva kerülnek kapcsolatba édesanyjuk hüvely és végbél baktériumaival, amelyek az első napokban kolonizálódnak bélcsatornájukban. Később a szoptatás és a környezettel való érintkezés révén a bélflóra folyamatosan változik és erősödik. Az anyatej nem csak prebiotikumban, de probiotikumokban is igen gazdag. Anyatejjel táplált csecsemőknél főként bifidus és lactobacillus flóra kolonizálódik, míg tápszerrel táplált babáknál a vegyes bélflóra jellemző, a patogén baktériumok nagyobb előfordulásával.

 


probiotikus -  probiotikum_belso
7

A probiotikumok, és a több mint 100 elismert jótékony hatása

A probiotikus készítmények kedvező szervezettani hatásáról szóló tanulmányok száma folyamatosan növekszik. A probiotikumok bélflórára gyakorolt jótékony hatásai napjainkban már orvosi körökben is elismertek. A Földön lévő tápanyagok és élelmiszerek közül talán csak a pre- és probiotikumok képesek az emberi szervezet számára úgy biztosítani előnyöket, hogy közben nem okoznak mellékhatásokat. Így elmondható, hogy nemcsak időben és mennyiségben is veszély nélkül alkalmazhatóak, de probiotikus készítménnyel a bevitt baktérium mennyiséggel arányosan nagyobbak lesznek jótéteményeik is. Ez más gyógyszerről nem állítható.

 


probiotikus -  probiotikum_csecsemoknek
8

Probiotikumok a legkisebbeknek

Egy 2004-es tanulmány (Saavedra et al.) a probiotikumok egészségügyi hatásait vizsgálta csecsemőkön. Azoknál a kisbabáknál, akik 210 napon keresztül kaptak probiotikus készítményt, (B lactis, és S. thermophilust), jelentősen csökkent a kólika gyakorisága, illetve kevesebb antibiotikum kezelés volt szükségszerű, mint annál a csoportnál akik placebot kaptak. Egy észt tanulmányban (Vendt et al. 2006) koraszülött csecsemők Lactobacillus rhamnosus GG probiotikus készítményt kaptak 6 hónapos korukig. A kísérlet azt eredményezte, hogy a probiotikus készítményt kapó csecsemőknél gyorsabb súlygyarapodást tapasztaltak, mint azoknál, akik placebót kaptak.

12345