Probiotikumok és a székrekedés
A lakosság kb. 64% küzd
A probiotikus készítmények alkalmazása, optimalizálja
a belek működését, ezáltal képes helyreállítani a széklet
állagát, az ürítés gyakoriságát, és mindeközben csökkenti
a hasi diszkomfort érzetet, hasi fájdalmat, és puffadást.
Tovább >>>
emésztőrendszeri problémával
Probiotikumok és az utazók hasmenése
Évente több mint 10 millió embert érintő probléma
Már humán vizsgálatok is igazolták, hogy a probiotikumok alkalmazása akár 60%-kal csökkenthetik a hasmenés kialakulásának kockázatát. Ezért az utazás zavartalanságának biztosítása érdekében, az indulást megelőzően kb. 5 nappal kezdjük el a probiotikus készítmény alkalmazását.
Tovább >>>
Probiotikumok és az ekcéma
Az ekcémás hajlam akár 80% eséllyel öröklődhet
Vizsgálatok szerint, ha csecsemőkorban megfelelő típusú probiotikus mikroorganizmusok alkalmazásával az egészséges bélflórát kialakítjuk, akkor akár felére is csökkenthető, az ekcéma kialakulásának kockázata.
Tovább >>>

A probiotikumok bélflórára gyakorolt közel 100 jótékony
hatása napjainkban már orvosi körökben is elismert.
Ismerje meg Ön is a probiotikus készítmények egészségügyi jótéteményeit!

Probiotikumok jótéteményei

Több betegség leküzdhető

a probiotikumok segítségével

Antibiotikum kezelés hasmenés nélkül

Az antibiotikum kúrában részesülők akár 30%-ánál jelentkezhet hasmenés. Probiotikumok segítségével megelőzhető a hasmenés, és visszaállítható a bélflóra működése.
Bővebben

A fertőző hasmenés megelőzhető

Probiotikumok hatásosan alkalmazhatóak a fertőző hasmenések, mint például Rotavírus, Salmonella, Calici fertőzés megelőzésre vagy a betegségek időtartamának csökkentésére.
Bővebben

Az allergia kialakulása csökkenthető

Az allergia lassan már népbetegséggé válik, ezért számos olyan kutatást végeztek orvosok a közelmúltban, amely a probiotikumok hatását vizsgálták az allergia kialakulása ellen. Az eredmények igen kecsegtetők.
Bővebben

Immunrendszer támogatása

Immunrendszerünk 70%-a a bélrendszerben található. Ahhoz, hogy szerveztetünk képes legyen kivédeni a külső támadásokat, a bélflóra egyensúlyának fenntartása nélkülözhetetlen. Ebben segítenek a probiotikus készítmények.
Bővebben

Probiotikumok és egészségügyi jótéteményeik

Ismerje meg a probiotikus baktériumtörzsek klinikai vizsgálatokkal igazolt pozitív hatásait.

probiotikus -  gyulladásos bélbetegségek

A probiotikumok és a gyulladásos bélbetegségek

Az IBD (inflammatory bowel disease) magába foglalja a bélrendszer bármely szakaszát érintő gyulladásos megbetegedéseket. Leggyakoribb előfordulási formája a Colitis ulcerosa (fekélyes vastagbélgyulladás), illetve a Crohn betegség. A betegségek pontos kiváltó okai a mai napig ismeretlenek az orvostudomány számára, feltételezések szerint genetikai hajlam, környezeti tényezők és az immunrendszer túlműködése állhat a betegségek hátterében. Sajnos évről-évre egyre több embert érintő probléma, csak Magyarországon körülbelül 25 ezer főre tehető a Crohn és Colitis betegek száma.

A szervezetben bárhol fennálló gyulladás esetén is megváltozik a bél mikroflórája. Kutatások igazolták, hogy a gyulladásos bélbetegségben szenvedő betegnél jóval alacsonyabb a Lactobacillus és Bifidobacterium aránya, mint az egészséges szervezetben.

Ebből adódóan nem meglepő talán, hogy a probiotikumok alkalmazhatóak a gyulladásos bélbetegség kezelésében. Számos tanulmány vizsgálja a bélflóra szerepét a betegség lefolyásában, amelyek megállapították, hogy bizonyos baktérium törzsek csökkenthetik a gyulladt terület nagyságát, illetve átmeneti enyhülést eredményezhetnek a betegséget kísérő tünetekben. A betegségekre jellemző, hogy hullámokban váltakoznak a rossz és tünetmentes periódusok. Kutatási eredmények szerint nagy mennyiségű probiotikus készítmény alkalmazása növelheti a tünetmentes időszak időtartamát.


probiotikus -  IBS - irritábilis bél szindróma

A probiotikumok és az IBS – irritábilis bél szindróma

Az irritábilis bél szindróma igen gyakori jelenség hazánkban. A lakosság durván 20%-át, azaz körülbelül 2 millió embert érinti ez a probléma. Az irritábilis bél szindróma alatt a bélműködés funkcionális rendellenességét értjük. Azaz a bélrendszer működése eltér a normálistól, de ez probléma nem vezethető vissza semmilyen szervi eltérésre.

Az irritábilis bél szindróma kialakulásának oka pontosan tehát nem ismert, feltételezések szerint a bélflóra egyensúlyának felborulása vagy stressz hatás állhat a betegség hátterében.

A megváltozott bélflóra ugyanis csökkenti a bélnyálkahártya immunvédelmi funkcióját, illetve jelentősen befolyásolja a bélmotilitást. A betegség jellemző tünetei a gyakori hasmenés, puffadás, hasfájás. IBS-ben szenvedő betegek számára probiotikumok alkalmazása igen eredményes lehet. Vizsgálatok szerint azok az irritábilis bél szindrómában szenvedő betegek, akik probiotikus készítménnyel kezeltek, a tünetek, és az életminőségük jelentős javulásáról számoltak be, ellenben a placebot kapott csoporthoz képest.


probiotikus -   immunrendszer erősítése

Probiotikumok és az immunrendszer erősítése

A probiotikumok jótékony hatásai kapcsán bizonyítékokkal leginkább alátámasztott terület az immunrendszer védelmi mechanizmusának erősítése. Mivel az immunrendszer körülbelül 70%-a bélrendszerben található, így egyértelmű a kapcsolat a bélflóra összetétele, és az immunrendszer optimális működése között. A szervezet jótékony baktériumai a bélnyálkahártya felszínét bevonva alkotnak összefüggő védőgátat a patogén baktériumokkal szemben. A probiotikumok által alkotott védőgát pedig számos különféle módon járul hozzá az immunrendszer hatékonyságának fokozásához. Például a probiotikus baktériumok fokozzák a limfociták aktivitását. A limfociták pedig az immunoglobulin (a szervezet egyik immunanyaga – IgA) termelésért felelősek, amely támogatja a szervezetet, hogy ellenálljon a különböző vírusoknak és baktériumoknak. Tehát segítik, hogy az immunrendszer felismerje a veszélyes kórozókat és ezenfelül fokozzák a falósejtek működését. [1]

Az egyes probiotikus törzsek képesek gyulladáscsökkentő anyagok termelésére. Az ép és egészséges bélflóra erősíti az immunrendszer sejtes immunválaszát, és megakadályozza a humorális immunválasz túlzott aktivitását, ami a felelős az allergiás reakciókért.

Egy amerikai kutatás alkalmával 3 és 5 év közötti gyermekek kaptak probiotikus készítményt fél éven keresztül. A gyerekeket két csoportra osztották, egyik fele napi kétszer Lactobacillus és bifidobaktérium bizonyos törzseit tartalmazó probiotus készítményt kaptak, a másik fele pedig placebot. A kísérlet eredményeként megállapították, hogy 72%-kal csökkent a lázas betegségek előfordulási aránya, a köhögés tünetei 62%-kal, az orrfolyás tünetei pedig csaknem 60%-kal csökkent a placebo csoporthoz képest. A probiotikumok alkalmazása nemcsak a betegségek előfordulási gyakoriságát csökkentette, de rövidítette is a jelentkező tünetek időtartamát. A folyamatos probiotikus készítmények szedése következtében 84%-kal csökkentett az antibiotikum használat szükségességét. Nem véletlen tehát, hogy náthás, lázzal járó meghűléses panaszok megelőzése és kezelése kapcsán egyre többször kerülnek elő a probiotikus étrend-kiegészítők.

12345