09
DEC
2014

A probiotikumok védhetik a gyermekeket és várandósokat a nehézfémmérgezéssel szemben.

Posted By :
Comments : Off

Az mBio című lapban közzétett publikáció szerint a probiotikus baktériumok hatásos védelmet nyújthatnak a gyermekek és a terhes nők számára a nehézfém szennyezés káros hatásaival szemben. Kutatók azt találták, hogy a probiotikus Lactobacillus rhamnosus baktérium különösen alkalmas arra, hogy a toxikus nehézfémekhez kötődve semlegesítse azok káros hatását.

A kutatócsoport célzottan a tanzániai Mwanzában folytatta kísérleteit, mivel a település higannyal és más toxikus fémekkel is erősen szennyezett tó partján fekszik. A probiotikumot várandósok és gyermekek számára biztosították, majd mérték a toxikus fémek koncentrációját a szervezetben, mind a probiotikus Lactobacillus rhamnosus fogyasztása előtt, mind pedig utána.

Az eredmények szerint „jelentős protektív hatást” észleltek a higany és az arzén hatásaival szemben a vizsgált személyeknél. A projektet vezető dr. Gregor Reid úgy fogalmaz, hogy „a nők szervezetében e mérgező vegyületek szintjének csökkenése feltehetőleg mérsékli a magzatoknál és újszülötteknél érvényesülő káros egészségi hatásokat”.

Dr. Reid munkacsoportja – a Bill and Melinda Gates Alapítvány anyagi támogatásával − tovább folytatja vizsgálatait olyan alapvető probiotikus baktériumtörzseket is tartalmazó élelmiszerek azonosítására, melyek védelmet nyújthatnak a várandós nők számára a toxinok hatásaival szemben.

A szerzőről