06
JAN
2014

A probiotikumok segíthetnek megmenteni a koraszülöttek életét…

Posted By :
Comments : Off

”Probiotikus baktériumok életmentők lehetnek a koraszülöttek számára” állította a Herald Sun ausztrál újság, amikor a Pediatrics tudományos folyóiratban megjelentetett új tanulmány bemutatta, hogy a Chr. Hansen probiotikus baktériumtörzsek napi szedése több mint felére csökkentette a halálos bélbetegség, a NEC (Nekrotizáló enterokolitisz) kialakulásának esélyét a koraszülöttek körében.

A nekrotizáló enterokolitisz, avagy bélelhalással járó vastagbélgyulladás egy nagyon súlyos állapot, mely során a bél egy részében gyulladás alakul ki, ami miatt ez a terület elhal. A betegség tünetei a hányás, a gyomor méretének megnövekedése, illetve véres széklet. A bélelhalás gyanúja esetén a hagyományos táplálást azonnal leállítják, és intravénás táplálás veszi kezdetét. Az újszülött intenzív osztályokon a koraszülött csecsemők kb. 6-7 %-át érinti a bélelhalás, és 25%-uk nem is éli túl a betegséget.

A probiotikum több mint 50%-al csökkentette a NEC kialakulásának kockázatát

A legnagyobb nemzetközi tanulmány 1100 koraszülött csecsemőt vont be a kutatásba. Három Chr. Hansen probiotikus törzset (Bifidobacterium lactis BB-12®, Streptococcus thermophilus TH-4 and Bifidobacterium infantis BB-02) teszteltek egy randomizált, kettős vak, placebo kontrolállt vizsgálat keretében.

A tanulmány megállapításai igen biztatóak, ugyanis azoknál az újszülötteknél akik probiotikum terápiában részesültek, több mint felére csökkent a NEC kialakulásának esélye, szemben a placebót kapott csoporttal. Így a vizsgálat igazolta a korábbi feltételezéseket, miszerint a probiotikumok fontos szerepet játszanak a bélelhalás csökkentésében.

További klinikai vizsgálatok arról is beszámolnak, hogy ezen törzsek hatásosan enyhítik és előzik meg a hasmenéssel járó fertőzéseket, valamint hozzájárulnak a csecsemők megfelelő bélflórájának kialakulásához.

Forrás:

1 Shlomai et al. “Probiotics for Preterm Neonates: What Will It Take to Change Clinical Practice?”, Neonatology 2014;105:64-70 (published online Nov. 23, 2013

http://www.chr-hansen.es/noticias/singlenoticias/new-study-probiotics-can-help-save-the-lives-of-preterm-infants.html